Nieuws

Voorkom een belastingaanslag / 17-02-2017

Heeft u een te lage voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting ontvangen? Voorkom dan een belastingaanslag!

Pensioen in eigen beheer ten einde / 10-02-2017

Het pensioen in eigen beheer wordt door de Nederlandse overheid naar verwachting per 1 januari 2017 afgeschaft. Wij vertellen u graag wat de gevolgen voor u en uw pensioen kunnen zijn.

Makkelijk overstappen van boekhouder in 2017! / 10-01-2017

Wilt u overstappen van boekhouder of accountant? Het is eenvoudiger dan u denkt!

Bel mij terug

Het verschil tussen een administratiekantoor en accountantskantoor

Wij merken dat de termen boekhouder en accountant regelmatig door elkaar worden gebruikt. Voor veel ondernemers is het verschil tussen een administratiekantoor en een accountantskantoor bovendien onduidelijk.

Wij nemen deze onduidelijkheid graag weg door uit te leggen wat de verschillen zijn tussen een boekhouder en accountant. Ook lichten wij toe waarom Planmasters een administratiekantoor is en geen accountantskantoor. 

 

Administratiekantoor of accountantskantoor?

Dat er veel onduidelijkheid is over deze termen is niet zo gek. De diensten die beide kantoren aanbieden zijn nagenoeg hetzelfde. Zo kunt u bij zowel een accountantskantoor als een administratiekantoor terecht voor de loonadministratie, belastingzaken en het laten opstellen van jaarrekeningen.

Het belangrijkste verschil is dat een administratiekantoor geen accountant in dienst heeft en een accountantskantoor natuurlijk wel. Vanaf het moment dat er bij een kantoor één accountant werkzaam is, mag er al gesproken worden van een accountantskantoor. Het kan dus best zo zijn dat er ook bij een accountantskantoor meerdere boekhouders werkzaam zijn.

 

Boekhouder of accountant?

Ook de werkzaamheden van een boekhouder en accountant zijn nagenoeg hetzelfde. Zo kan zowel een boekhouder als een accountant uw jaarrekening opstellen. Hierin zit echter één verschil.

Na het opstellen van uw jaarrekening kan de boekhouder een samenstelverklaring afgeven, maar geen accountantsverklaring. Een accountant kan dit vanzelfsprekend wel doen. Een accountantskantoor heeft dus altijd een accountant als eindverantwoordelijke, waar dit bij een administratiekantoor een boekhouder is.

Zowel een accountant als een boekhouder kan een samenstelverklaring afgeven voor uw jaarrekening, waarmee wordt aangegeven dat uw administratie naar eer en geweten is gevoerd. Wanneer een accountant uw jaarrekening aftekent spreekt men ook van een accountantsverklaring.

 

Scholing

Een ander belangrijk verschil tussen een boekhouder en accountant betreft de studie.

Na de reguliere HBO/ WO opleiding stroomt een accountant door naar de opleiding Accountant Administratieconsulent (AA) of Register Accountant (RA) en behaalt daarmee de officiële titel van accountant. Omdat het beroep accountant een officiële titel is, liggen de uurtarieven van een accountant hoger. Vandaar dat een accountantskantoor doorgaans duurder is dan een administratiekantoor.

Ook voor een boekhouder houdt het na de reguliere studie niet op. Zo moeten ook boekhouders regelmatig cursussen en opleidingen volgen om alle ontwikkelingen bij te houden en optimale kwaliteit te kunnen leveren. Desondanks is het beroep boekhouder geen officiële titel en ligt het uurtarief van een boekhouder gemiddeld lager dan bij een accountant.

 

Wanneer heeft u echt een accountantskantoor nodig?

Als uw bedrijf uit minimaal 50 werknemers bestaat en een jaaromzet draait van 8,8 miljoen euro of meer, kan het verstandig zijn om een accountant in te schakelen.

Banken en overheidsinstanties kunnen in dat geval namelijk een accountantsverklaring over uw jaarrekening verplicht stellen. Ook wanneer u bijvoorbeeld een lening wilt aangaan of een overname in werking wilt stellen, kan dit een vereiste zijn.

Dit betekent echter niet dat u uw gehele administratie bij een accountantskantoor hoeft neer te leggen. Ook in dat geval kunt u delen van uw administratie door boekhouders laten uitvoeren.

 

Planmasters geen accountantskantoor

Ons administratiekantoor heeft uitsluitend boekhouders in dienst en mag daarmee geen accountantskantoor worden genoemd.

In kwaliteit en dienstverlening doen wij echter niet onder voor een accountantskantoor. Zo is Planmasters aangesloten bij de NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) en bij de FFP (Federatie Financieel Planners). Hiermee is de kwaliteit van onze dienstverlening gewaarborgd. Hoe groot uw onderneming ook is, wij verzorgen daarom graag uw administratie. Bekijk hier ons volledige dienstenaanbod.

Voor de meeste ondernemers is een accountantskantoor dus niet vereist en kan een administratiekantoor met een NOAB keurmerk dezelfde diensten en kwaliteit leveren als een accountantskantoor.

Wilt u ook uw boekhouding uitbesteden? Maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bij Planmasters in Zwaag (nabij Hoorn) staat de koffie altijd voor u klaar. 

 

Start een bedrijf