Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau in jaren

Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau in jaren

 Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed samen met de EIB, KvK, MKB Nederland en VNO-NCW onderzoek naar het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat aan het begin van het vierde kwartaal van 2014 het ondernemersvertrouwen op het hoogste niveau in ruim 3 jaar tijd stond. Tegelijkertijd zijn ondernemers hierdoor nu een jaar lang positief gestemd, een indicatie dat het vertrouwen blijvend lijkt te zijn.

In nagenoeg alle sectoren verbeterde het ondernemersvertrouwen. De onderzoekers stellen dan ook dat de effecten van de crisis in de Oekraïne en Rusland en de sancties daaromtrent vooralsnog een beperkt effect hebben op het Nederlandse bedrijfsleven.

Omzet groeit, maar winst onder druk

Veel bedrijven geven verder aan dat de omzet momenteel groeit, maar tegelijkertijd staat de winst nog altijd onder druk. Ruim 60% van de ondernemers stelt dat de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal geen verbetering heeft laten zien.

Vooral in de bouwsector gaat het nog niet goed, aangezien een op de drie bouwbedrijven de winstgevendheid over het derde kwartaal zag verslechteren en slechts 9% sprak van een verbetering. Dit is vooral het gevolg van een productieterugloop in het tweede en derde kwartaal, maar bouwbedrijven zien tekenen van verbetering zoals meer bouwvergunningen en een herstel op de woningmarkt.

Omzetgroei in 2015 verwacht

Naast het toegenomen vertrouwen voor het laatste kwartaal van 2014 zijn ondernemers voor 2015 wellicht nog optimistischer gestemd. Ruim een derde van het bedrijfsleven rekent voor volgend jaar op een groei en een hogere omzet dan in 2014. Daarentegen verwacht slechts één op de tien ondernemers een lagere omzet.

Verder zijn de investeringsverwachtingen ook veel positiever voor volgend jaar. Zo rekent 20% van de ondernemers er op dat er ten opzichte van 2014 in 2015 meer zal worden geïnvesteerd, terwijl 15% verwacht minder te investeren en 65% evenveel denkt te investeren. De afgelopen jaren zag het CBS dat er sprake was van een daling van de investeringen.

Positieve stemming

Al met al zijn dit volgens ons cijfers waar hoop uit geput mag worden. Wij helpen u ook graag in 2015 om verder te groeien. Neem daarom gerust eens contact met ons op.