VAR en BGL vervangen door alternatief

VAR en BGL vervangen door alternatief

 Staatsecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft in april afspraken gemaakt met werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden over de opvolger van de VAR-verklaring. Deze zou eerst worden vervangen door een nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL), maar de BGL kreeg geen veel kritiek en onvoldoende steun van zowel de politiek als maatschappelijke organisaties.

Wiebes is vervolgens in overleg gegaan met verschillende organisaties die samen een alternatief bij de staatsecretaris indienden. Hierin wordt per sector gewerkt met voorbeeldovereenkomsten (modelcontracten) die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken en invullen.

Geen verrassingen

De staatsecretaris is met dit alternatieve plan meegegaan, die moeten leiden tot minder papierwerk voor opdrachtgevers en zzp’ers en meer zekerheid over hoe de fiscus een arbeidsrelatie beoordeelt.

Momenteel kunnen zowel zzp’ers als opdrachtgevers nog te maken krijgen met forse naheffingen. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst achteraf tot de conclusie komt dat de ondernemer niet als zelfstandige maar als werknemer heeft gefunctioneerd, of wanneer er geen (geldige) VAR-verklaring in het dossier aanwezig is.

In de nieuwe situatie wordt vooraf vastgelegd onder welke voorwaarden de zzp’er de werkzaamheden verricht en deze modelcontracten beoordeeld door de Belastingdienst, waardoor de fiscus niet achteraf nog met verrassingen kan komen. In deze afspraken wordt tegelijkertijd ook de opdrachtgever medeverantwoordelijk, om zo eventueel gesjoemel te voorkomen en het aantal schijnzelfstandigen terug te brengen.

Goedgekeurde modelcontracten zullen te downloaden zijn via de website van de Belastingdienst.  Wanneer een blanco modelcontract wordt gedownload, hoeft deze uiteraard niet meer te worden goedgekeurd door de Belastingdienst. Daarnaast zijn deze modelcontracten net als de VAR niet verplicht.

Invoering VAR en BGL alternatief

Wiebes heeft inmiddels een brief naar de Kamer gestuurd en hoopt dat beide Kamers het nieuwe voorstel steunen. Wanneer dit het geval is, zal het alternatief per 1 januari 2016 worden ingevoerd.

In de tussentijd kan iedereen die in 2014 een VAR-verklaring heeft gekregen deze ook gebruiken voor de rest van 2015. Ondernemers die dit jaar zijn begonnen en nog nooit een VAR hebben aangevraagd, kunnen voor de rest van dit jaar nog een VAR-verklaring aanvragen bij de Belastingdienst.

Vragen over VAR en GBL?

Heeft u vragen over het aanvragen van de VAR of over de opvolger? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.