Verhoging btw podiumkunsten uitgesteld

Verhoging btw podiumkunsten uitgesteld

Waar deze verhoging van 6% naar 19% eerst zou worden ingevoerd op 1 januari 2011 zal deze nu worden doorgevoerd per 1 juli 2011. Hiermee komt het kabinet tegemoetn aan de wensen van de Eerste Kamer.

 

Het voorstel was eerder nog om kaartjes die in 2010 waren verkocht voor 2011 nog onder het verlaagde btw-tarief te laten vallen. De kaartjes die vervolgens in 2011 zouden worden verkocht zouden dan vallen onder het nieuwe btw-tarief van 19%. Door de tariefverhoging pas in te laten gaan per 1 juli 2011 wil Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) het lopende theaterseizoen ontzien. Kaartjes die vanaf heden voor het volgende theaterseizoen worden gekocht zullen wel onder het nieuwe tarief vallen.

De Eerste Kamer heeft inmiddels ingestemd met het voorstel. Als dit niet was gebeurd hadden zij waarschijnlijk tegen het belastingplan voor 2011 gestemd om op deze manier alsnog de btw-verhoging tegen te houden. Dit zal nu naar alle waarschijnlijkheid niet meer gebeuren, al zijn de PvdA en SP nog steeds tegen het nieuwe belastingplan.