Wees niet te laat met uw jaarcijfers

Wees niet te laat met uw jaarcijfers

Kredietmanagementbureau Graydon meldde recent dat slechts 24 procent van de bedrijven zijn jaarcijfers binnen de daarvoor gestelde termijn van zeven maanden deponeert. Na afloop van de tweede termijn (13 maanden) blijkt dit te zijn opgelopen tot 68 procent.

Er zijn in Nederland 754.998 bedrijven die een deponeringsverplichting hebben. VOF’s, eenmanszaken en stichtingen hoeven hun jaarcijfers niet bij de Kamer van Koophandel (KvK) in te leveren. Er is een wettelijke termijn van 7 maanden na het sluiten van het boekjaar waarbinnen stukken bij de KvK dienen te worden gedeponeerd. Aandeelhouders hebben de mogelijkheid om dit met ze 6 extra maanden uit te stellen, waardoor de termijn kan oplopen tot 13 maanden.

Graydon stelt dat Nederlandse bedrijven een slecht deponeringsmoraal hebben, waarbij erop gewezen wordt dat bedrijven die hun jaarcijfers te laat inleveren een boete riskeren. In de praktijk blijkt echter dat lang niet altijd een bedrijf een boete krijgt opgelegd, aldus een woordvoerder van Graydon. Eerst krijgen bedrijven een waarschuwing en daarna pas een financiële sanctie.

Het voordeel van het op tijd inleveren van de jaarcijfers is dat bedrijven na positieve jaarcijfers meer kans hebben om krediet en betere voorwaarden krijgen, aangezien banken en kredietverzekeraars hun beslissingen nemen op basis van jaarcijfers en kredietbeoordelingen.

De achterliggende reden voor het te laat inleveren van de jaarcijfers ligt volgens Graydon aan laksheid bij de bedrijven zelf. Zij vergeten het simpelweg snel en zouden er volgens het kredietmanagementbureau meer aan herinnerd moeten worden. 

Dus mocht u nog niet uw jaarcijfers gedeponeerd hebben wijzen wij u daar bij deze ter herinnering nog eens op.