Stamrecht BV op de schop

Stamrecht BV op de schop

Het kabinet presenteerde recent zijn begroting voor 2014.

Uit de plannen van het kabinet kwam onder meer naar voren dat het stamrecht BV gaat veranderen. Wij zetten de belangrijkste gevolgen voor de wijzigingen in het stamrecht op een rij.

In het Belastingplan 2014 dat tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd, staat onder meer een voorstel om houders van een stamrecht BV te stimuleren om het geld nu uit te betalen. In Nederland zijn er momenteel ongeveer 100.000 stamrecht BV’s, die bij elkaar een waarde vertegenwoordigen van €12 miljard euro.

Voordeel bestaande stamrechten
Het kabinet wil de uitbetaling van deze stamrecht BV’s gaan bevorderen door dit fiscaal aantrekkelijk te maken. Wanneer iemand zich nu door zijn eigen stamrecht BV laat uitbetalen, krijgt hij/zij een vrijstelling van 20% op de te betalen belastingen. Dit betekent dat over slechts 80% van het bedrag een heffing wordt toegepast. Ook zou gezegd kunnen worden dat het toptarief daalt naar 41,6% (80% van 52%).

Bestaande stamrechten kunnen zodoende zonder heffing van revisierente ineens uitkeren, waarbij het niet uitmaakt of het stamrecht is ondergebracht in een stamrecht BV of bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar.

Het kabinet verwacht met deze maatregel €2 miljard euro op te halen. De Nederlandse overheid anticipeert er namelijk op dat een kwart van mensen door de maatregelen zal overgaan op het uitkeren vanuit hun stamrecht BV, wat in 2014 eenmalig circa €1,25 miljard aan extra belastinginkomsten zou opleveren.

Stamrechtvrijstelling afgeschaft
Voor nieuwe stamrechten wordt de stamrechtvrijstelling afgeschaft. Dit betekent dat voor vergoedingen als een ontslagvergoeding of gouden handdruk dit direct bij het loon wordt opgeteld in het jaar dat dit wordt ontvangen.

Voor nieuwe gevallen en afhankelijk van de persoonlijke situatie zal er naar verwachting een overgangsregeling van toepassing zijn.

Niet altijd voordelig
Niet voor iedereen pakt het echter voordelig uit om het geld uit de stamrecht BV nu uit te laten keren. Dit is per geval afhankelijk, bijvoorbeeld met betrekking tot het uit te keren bedrag.

Wilt u weten of het voor u verstandig is om gebruik te maken van de nieuwe regeling? Maak dan een vrijblijvende afspraak met uw administratiekantoor in Hoorn.