Aantal faillissementen spectaculair gedaald

Aantal faillissementen spectaculair gedaald

Uit cijfers die Faillissementsdossier.nl recent naar buiten heeft gebracht, blijkt dat er in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal 5244 bedrijven en instellingen over de kop zijn gegaan, wat op jaarbasis een daling betekent van 23,7%.

De afname van het aantal faillissementen was in alle branches te zien, maar de sterkste daling was in de bouw. In deze sector sloten slechts 574 bedrijven hun deuren, wat ruim 40% minder was dan in dezelfde periode vorig jaar.

Meer webwinkels failliet

Faillissementsdossier.nl wijst echter wel op de e-commerce sector. Waar het aantal faillissementen in de gehele detailhandel namelijk op jaarbasis afnam met 16%, gingen er juist 17% meer webwinkels failliet.

Marktvorsers kijken hier niet van op. Zo stelt hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Cor Molenaar dat veel mensen denken een webshop er bij te kunnen doen. “Deze webwinkels gaan binnen twee jaar onderuit”, aldus de hoogleraar. Molenaar wijst erop dat een succesvolle webwinkel net als het starten van ieder ander bedrijf veel tijd, geld en energie kost.

Online marketeer Christian Slagter van Slagter Media adviseert daarbij webwinkels om bij de start al een goede basis te leggen. “Denk daarbij niet alleen aan het kiezen van een degelijk CMS (Content Management Systeem), maar ook aan het opstellen van een goed online marketingplan en daarop afgestemd budget”.

Grootste maandafname faillissementen

Wanneer er wordt ingezoomd op de maand juni gingen er 656 bedrijven op de fles, wat een afname van 40% betekent. Tegelijkertijd is dit op maandbasis het laagste aantal faillissementen over de afgelopen vier jaar.

Redenen voor de afname van het aantal faillissementen zijn het toegenomen consumentenvertrouwen en de daarbij gepaard gaande aantrekkende economie. Daarnaast wijst Failissementsdossier.nl erop dat veel sectoren profiteerden van het relatief zachte weer.

Een doorstart maken?

Heeft u te maken gehad met een faillissement maar wilt u graag een doorstart maken? Ook daar kunnen wij u bij helpen, bijvoorbeeld met het verkrijgen van een passende financiering. Lees hier meer over onze begeleiding of neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.