Lage BTW tarief vervalt

Lage BTW tarief vervalt

Op 1 maart 2013 werd het btw-tarief in de bouw verlaagd van 21% naar 6%, om zo de sector een positieve economische impuls te geven. Vanaf 1 juli komt er echter een einde aan deze verzachtende maatregel en wordt het btw-tarief weer verhoogd naar 21%, ondanks dat Zelfstandigen Bouw een petitie startte voor het behoudt van het lage btw-tarief.

Het 6%-tarief geldt daarmee alleen nog voor werkzaamheden die zijn afgerond in de periode van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015 voor woningen ouder dan 2 jaar. Het 21%-tarief geldt ook als voor 1 juli vooruitbetalingen zijn gedaan voor werkzaamheden die pas na 30 juni worden afgerond.

Lage btw tarief blijft deels bestaan

De btw-verhoging geldt voor verbouwings- en herstelwerkzaamheden als het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning.

Voor werkzaamheden schilderwerk, stukadoren en isoleren van woningen ouder dan 2 jaar zal wel het lage btw-tarief van 6% van toepassing blijven. Hiervoor is het tarief namelijk niet destijds tijdelijk verlaagd.

Kabinet wil meer laag btw schrappen

Het kabinet is ondertussen bezig met een drastische hervorming van het belastingstelsel, waarin het onder meer het lage btw-tarief grotendeels helemaal wil afschaffen.

Bronnen zouden recent aan het NRC hebben laten weten dat alleen primaire levensmiddelen in het nieuwe belastingplan nog onder het lage btw-tarief zullen vallen.

Dit komt mede doordat De Nederlandsche Bank eerder dit jaar al pleitte voor herziening van het lage btw-tarief. DNB-president Klaas Knot stelde in maart vast dat er in geen enkel Europees land zoveel zaken niet onder het hoge btw-tarief vallen en daarmee het 6%-tarief niet langer houdbaar is.

Verhoging lage btw tarief schadelijk

Brancheorganisaties vrezen echter dat de verhoging van het lage btw-tarief grote gevolgen gaat hebben.

Volgens hen zullen diverse sectoren namelijk te maken krijgen een groot verlies aan klanten, omzet en banen als de plannen worden doorgezet. Zo zouden schilders en stukadoors hun totale omzet met 400 miljoen euro zien dalen, waarbij het banenverlies oploopt tot tenminste 5.000. En dat is volgens de brancheorganisaties nog maar het topje van de ijsberg.

Zij zijn daarom de petitie ‘Zeg Nee Tegen Meer BTW’ gestart, waarop ondernemers en consumenten zich kunnen uitspreken tegen de voorgenomen btw-verhoging.

Hulp nodig?

Weet u niet precies welk btw-tarief u moet factureren en wilt u problemen achteraf voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op.