Bijtelling elektrische auto fors omhoog

Bijtelling elektrische auto fors omhoog

Staatsecretaris Wiebes van Financiën heeft recent de Autobrief 2 gepresenteerd, waaruit blijkt dat onder meer wordt voorgesteld dat plug in hybride auto’s de komende jaren te maken gaan krijgen met een hogere aanschafbelasting (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, BPM).

Gewoon benzineauto’s

Een plug in hybride kan zowel op fossiele brandstof als op elektriciteit rijden. Maar omdat volgens Wiebes een plug in hybride bijna nooit op elektriciteit rijdt, zijn dit gewoon benzineauto’s en moeten ze daar ook financieel voor belast worden.

Uit recent onderzoek blijkt dat zzp’ers mobiliteit erg belangrijk vinden en daarbij juist de voorkeur geven aan een elektrische of hybride aangedreven auto. Afgewacht moet worden of dit door deze belastingwijzigingen zal veranderen.

Rekenmodellen plug in hybride

De huidige rekenmodellen betekenen forse verhogingen voor bedrijven die nadenken over de aanschaf van een plug in hybride.

Zo stijgt de aanschafbelasting (bpm) tussen 2016 en 2020 voor een:

·         Volvo V60 diesel plug in – van €463 naar €2.741

·         Toyota Prius – van €469 naar €2.849

·         Volkswagen Golf TDE – van €385 naar €1.327

Ook zal de bijtelling van deze auto’s omhoog gaan. Vanaf 2016 zal de bijtelling voor plug in hybride auto’s geleidelijk toenemen van 15% naar 22% in 2019. In het geval van bijvoorbeeld de V60 zal de bijtelling stijgen van €10.200 in 2016 naar €15.461 in 2020.

Wiebes heeft al eerder gewaarschuwd voor de belastingverhoging, maar stelt daar nu bij dat auto’s in de komende jaren steeds minder CO2 zullen uitstoten en bepaalde modellen in dat geval wel in aanmerking komen voor minder belasting. De huidige rekenmodellen zullen dus al snel achterhaald zijn, aldus Wiebes.

Bijtelling elektrische auto’s omhoog

Voor volledig elektrische auto’s zoals de Tesla Model S en de Nissan Leaf zal er dit jaar nog geen aanschafbelasting of bijtelling betaald hoeven worden, maar gaat dit in de komende jaren wel veranderen.

Zo zal ook voor deze auto’s de bijtelling fors omhoog gaan. Voor elektrische auto’s geldt dat de 4% bijtelling volgend jaar in gaat voor auto’s tot een catalogusprijs van €50.000. Daarboven geldt een tarief van 22%. Voor een Tesla Model S betekent dit dat de bijtelling zal stijgen van €3.480 naar €10.140.

Voor auto’s die op waterstof rijden geldt deze catalogusprijsgrens overigens niet.

Hulp nodig?

Wilt u meer weten over de mogelijke gevolgen van de belastingwijzigingsvoorstellen voor uw onderneming? Of kijken naar de huidige financiële mogelijkheden voor de aanschaf van een elektrische of plug in hybride auto? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.