Onrust over Wet DBA onterecht

Onrust over Wet DBA onterecht

Het vervangen van de VAR door de Wet DBA leidde eerder dit jaar tot flink wat onrust. De wet zorgt er momenteel voor dat veel zzp’ers bang zijn hierdoor opdrachtgevers kwijt te raken en minder aantrekkelijk te zijn voor nieuwe opdrachtgevers.

Volgens Staatssecretaris Wiebes (Financiën) is deze onrust echter onterecht en hoeven zzp’ers zich absoluut geen zorgen te maken. Op het forum van VNO-NCW spreekt Wiebes zich uit over alle ‘commotie’.

Wet DBA

Waar voorheen de VAR de relatie tussen de zzp’er en opdrachtgever moest vastleggen, dient men in plaats daarvan in de Wet DBA met modelovereenkomsten te werken. Beide partijen dienen met elkaar te bepalen wat hun onderlinge arbeidsrelatie behelst en vervolgens wordt dit in een modelovereenkomst vastgelegd.

Op de website van de Belastingdienst staan door de overheid goedgekeurde overeenkomsten die ondernemers en opdrachtgevers kunnen gebruiken. Het belangrijkste doel van de Wet DBA is het voorkomen van ‘schijnconstructies’.

Angst voor het onbekende

Staatssecretaris Wiebes stelt dat hij de onrust wel kan begrijpen. Volgens hem is het een kwestie van gewenning en is het belangrijk dat ondernemers zo snel mogelijk bekend raken met deze nieuwe werkwijze. De goedgekeurde algemene modelovereenkomsten die men op de website van de Belastingdienst aantreft bieden voor iedereen een uitkomst.

Mocht er toch behoefte zijn voor specifiekere overeenkomsten, dan biedt de Belastingdienst nog eens 50 sectorspecifieke overeenkomsten. Hiermee wordt ondernemers een hoop tijd en werk bespaard.

Het opstellen van een modelovereenkomst is bovendien een eenmalige oefening. U hoeft deze bijvoorbeeld niet ieder jaar weer te vernieuwen met uw opdrachtgever.

De boze Belastingdienst

Wiebes merkt tevens op dat veel ondernemers de Belastingdienst in dit geval veel te streng inschatten. Volgens hem zal de Belastingdienst nooit strenger dan de wet handelen.

Wanneer er zaken niet 100% volgens het boekje verlopen zal de Belastingdienst u heus niet gelijk op het hakblok leggen. Gedurende deze gewenningsperiode zal de Belastingdienst vooral ondernemers proberen te helpen om de Wet DBA zo goed mogelijk uit te voeren in plaats van gelijk af te straffen als het nog niet helemaal goed gaat.

Niet aan de hand

Net als de VAR is ook de Wet DBA niet voor alle ondernemers verplicht. Het gaat de Belastingdienst vooral om ZZP’ers waarbij niet meteen duidelijk is of het om een verkapt dienstverband gaat. De meeste ondernemers halen hun inkomsten uit meerdere opdrachtgevers. Wanneer een ondernemer zich normaal gedraagt en een gezonde relatie heeft met zijn of haar opdrachtgevers, dan is er volgens Wiebes niets aan de hand. Bedenk dus eerst of u wel een modelovereenkomst nodig hebt. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp’er niet in loondienst werkt.

De staatsecretaris stelt verder dat het een kwestie van tijd is voordat ondernemers gewend zijn geraakt aan de Wet DBA en vooral inzien dat het allemaal reuze meevalt. De vervanging van de VAR door de Wet DBA moet ZZP’ers juist meer zekerheid geven en beschermen van oneerlijke arbeidsrelaties.

Meer weten

Wilt u weten wat de Wet DBA voor uw onderneming betekend of heeft u nog veel vragen over het gebruik van de modelovereenkomsten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee.